Μονάδες μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων και σε ιδιωτικές κλινικές – Οι προδιαγραφές Ημερομηνία:
18/2/2023, 07:32 - Εμφανίσεις: 75
Μεταμοσχεύσεις αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων θα μπορούν να κάνουν και οι ιδιωτικές κλινικές με νεότερη απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, μετά από άδεια που μπορούν να παίρνουν από το υπουργείο Υγείας.
Τα αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα θα συλλέγονται από τους ίδιους τους ασθενείς για τους οποίους προορίζονται (αυτόλογη μεταμόσχευση) και θα εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου, ιδίως αυτών του καρκίνου της παιδικής ηλικίας.
Για την ακρίβεια αυτόλογες μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων γίνονται σε σειρά κακοηθειών όπως πλασματοκυτταρικό μυέλωμα, όγκοι γεννητικών κυττάρων, νευροβλάστωμα, σπάνιοι καρκίνοι παιδικής ηλικίας, σάρκωμα Εwing, λέμφωμα Hodgkin και non Hodgkin, οξεία μυελοειδής λευχαιμία.
Με την πρόσφατη απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού, «Μονάδα Εφαρμογής Αυτόλογων Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων δύναται να λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ιδιωτικής κλινικής που διαθέτει Αιματολογικό τμήμα Παθολογικού Τομέα».
Ο σχετικός νόμος που ήδη ισχύει σήμερα, προβλέπει πως η Μονάδα Εφαρμογής πρέπει να λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο Νοσηλευτικού Ιδρύματος ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ως ανεξάρτητη Μονάδα ή εντός των πλαισίων Αιματολογικού Τμήματος ΕΣΥ του Παθολογικού Τομέα ή Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Κλινικής Παθολογικού Τομέα ή Παθολογικής Πανεπιστημιακής Κλινικής με Αιματολογική Μονάδα.
Αδειοδότηση Για την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας, πρέπει να χορηγηθεί σχετική άδεια με απόφαση του υπουργού Υγείας μετά από πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), αφού προηγηθεί ο έλεγχος τήρησης των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος.
Στην άδεια αναφέρονται οι δραστηριότητες που θα μπορούσε να αναλάβει η συγκεκριμένη μονάδα.
Ισχύει για 3 έτη και ανανεώνεται για ίσο χρόνο με την ίδια διαδικασία.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας μετά από πρόταση του ΕΟΜ και γνώμη του ΚΕΣΥ, καθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η Μονάδα όσον...